Infolinia – 690 855 100 (w dni robocze w godzinach 9-17)

Najczęściej zadawane pytania

Czy mleko UHT i pasteryzowane jest gorsze od mleka „prosto od krowy”?

Procesy UHT i pasteryzacja są stosowane w trosce o konsumenta. Mleko poddawane tym zabiegom pozostawia jego smak i zawartość składników odżywczych. Niszczone są zaś szkodliwe mikroorganizmy. Dzięki temu możemy pić mleko prosto z lodówki bez konieczności gotowania.

Czy wapń zawarty w mleku jest łatwo przyswajalny?

Wapń zawarty w mleku i produktach mlecznych jest przyswajalny przez organizm człowieka w 80%. Produkty pochodzenia roślinnego zawierające ten pierwiastek osiągają przyswajalność na poziomie ok. 13%. Znakomitym źródłem wapnia są sery żółte. Dla przykładu 100g sera Edamskiego posiada 867mg wapnia.

Dlaczego laktoza jest potrzebna organizmowi?

Laktoza jest cukrem występującym w mleku ludzkim i krowim. Ciekawostką jest fakt, iż więcej jest jej w mleku ludzkim 7g/100g mleka niż w mleku krowim 4,8g/100g mleka. Rozkładana jest w jelicie cienkim przez enzym laktaza na galaktozę i glukozę. Galaktoza buduje struktury mózgowe w okresie niemowlęcym. Cukier mleczny wpływa na gospodarkę hormonalną, reguluje łaknienie i prawidłowy rozwój zmysłu smaku, jak również jest źródłem energii.

Co to jest żywność funkcjonalna?

Do żywności funkcjonalnej zaliczamy produkty pochodzenia naturalnego, które bogate są w składniki pozytywnie wpływające na zdrowie np. witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Z jednej strony dostarczają niezbędnych składników odżywczych, z drugiej zaś korzystnie działają na organizm człowieka lub chroni przed chorobami. Jej działanie lecznicze musi być potwierdzone przez badania kliniczne. Do żywności funkcjonalnej zaliczamy m.in. fermentowane produkty mleczne: kefir, jogurt, maślanka, które są źródłem probiotyków wspomagających florę układu pokarmowego, likwidujących wzdęcia i zaparcia oraz leczenie biegunek.

Dlaczego pierwsze śniadanie powinno zawierać mleko lub jego produkty?

Owsianka na mleku obniża stężenie poposiłkowe glukozy we krwi w porównaniu do owsianki na wodzie oraz na dłużej daje uczucie sytości. Dzięki temu wolniej trawione są węglowodany i na stałym poziomie utrzymywany jest poziom cukru we krwi. Co szczególnie cenne jest np. przy insulinooporności.

Jakie białka występują w mleku i dlaczego są cenne dla organizmu?

Białka występujące w mleku możemy podzielić na białka kazeinowe, serwatkowe oraz pozostałe. Wśród białek serwatkowych wyróżniamy α-laktoalbuminy i immunoglobuliny, posiadające wysoką wartość odżywczą. Na uwagę zasługują zwłaszcza immunoglobuliny, a wśród nich laktoferyna, która wzmacnia odporność organizmu i odpowiada za transport żelaza. Ponadto białka mleka wykazują działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe.

Czy dieta bogata w produkty mleczne pomaga schudnąć?

Połączenie diety redukcyjnej z dziennym spożyciem 2-4 porcji mleka, jogurtu lub sera pomaga zredukować masę ciała. Na wypracowanie szczupłej sylwetki wpływa obecny w nabiale wapń oraz witamina D. Ponadto mleko i artykuły mleczne należą do produktów niskoenergetycznych.

Czy osoby cierpiące na nietolerancję laktozy muszą zrezygnować ze spożywania produktów mlecznych?

Mleko jest dobrze tolerowane przez większość dorosłych osób. Niektórzy mogą cierpieć na nietolerancję laktozy, czyli niedobór w organizmie enzymu laktazy, który odpowiada za rozkład laktozy (cukru mlecznego). W sytuacji tej z powodzeniem można zastąpić mleko produktami bezlaktozowymi lub napojami fermentowanymi, zachowującymi prozdrowotne właściwości nabiału. Ponadto niektóre produkty mleczne, jak np. żółte sery zawierają znikome ilości laktozy.

Kiedy najczęściej występuje alergia na mleko?

Alergia na białka mleka dotyczy głównie wieku niemowlęcego i występuje u 2-3% maluchów, po czym w większości przypadków dochodzi do samoistnego jej wyleczenia. Dodatkowo białka mleka korzystnie wpływają na zdrowie – wykazują działania antynowotworowe, przeciwzakrzepowe, antywirusowe i przeciwbakteryjne.

Czy regularne spożycie mleka i produktów mlecznych zmniejsza ryzyko osteoporozy?

Oczywiście, że tak. Na rozwój osteoporozy wpływa m in. deficyt wapnia w diecie. Obecność w codziennym żywieniu mleka, serów, jogurtów bogatych zarówno w ten pierwiastek, jak i witaminę D powoduje odkładanie się wapnia w kościach.