Przepisy nie dobre


Mleczny świat pełen pyszności


Sernik z dodatkiem żurawiny

Sernik z dodatkiem żurawiny

Składniki jakie potrzebujemy

na ciasto:

150 g mąki pszennej

150 g mąki krupczatki

200 g masła

100 g cukru

2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

na masę serową:

1 kg sera

7 jajek

50 g masła

150 g cukru pudru

1 opakowanie budyniu waniliowego

2 łyżki kwaśnej śmietany

200 g suszonej żurawiny

 

 

No to do dzieła!

 

Zaczynamy od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy. Dodajemy  pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.  Wstawiamy do lodówki i w tym czasie zajmujemy się masą serową.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy żółtka. Jak już nasze składniki utarte zostaną na jednolitą masę dodajemy po łyżce sera, śmietany i budyń i dodajemy żurawinę (aby zmiękczyć żurawinę, należy zalać ją wrzątkiem a po kilku minutach odcedzić). Białka ubijamy na sztywną pianę po czym bardzo delikatnie mieszamy z naszą masą serową. Musimy rozwałkować zagniecione ciasto na spód naszej blaszki, dodajemy naszą masę serową i pieczemy w 180*C około godziny. Upieczony sernik zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow

Senior Baker

While Lisa was never intending to become a baker, she always had that special feel for working with food...

Initially a Chef at a San Diego restaurant, Lisa made a life-changing connection with Denise Levine, our Bakery's founder and quite soon realized, that she may want to switch her culinary major.

Marianne French

Marianne French

Senior Baker

While her surname implies some degree of a French connection, she actually doesn't have her roots stemming from that country...

But Marianne just loves to bake traditional french cakes and pastry, like  a coconut cake, creme brûlée or a baguette.

Lucille Bowles

Lucille Bowles

Junior Baker

Lucille has always aspired to become a baking pro, as her mother, aunt and sister were all accomplished bakers in Los Angeles, New York, and Boston, respectively. So right after graduating with the best culinary courses in NYC, she was eager to find a job of her dreams, which she did.


Mleczne święto zakochanych
Mleczne święto zakochanych
14 lutego to magiczna data, tego dnia obchodzimy imieniny Świętego Walentego, które to już od dawien dawna potocznie zwane są Walentynkami czy też świętem zakochanych. W tym dniu obdarowujemy osoby bliskie naszemu sercu drobnym prezentem, by okazać im miłość i pamięć. Walentynki obchodzone są zarówno wśród dzieci, młodzieży, jak i osób dorosłych. Już od szkolnej
Infolinia programu “Mamy kota na punkcie mleka” otwarta
Infolinia programu “Mamy kota na punkcie mleka” otwarta
Program „Mamy kota na punkcie mleka” nie próżnuje, ma kolejną niespodziankę. Organizatorzy starają się sprostać wymaganiom uczestników, dlatego też informują, iż właśnie powstała specjalna infolinia dla jego uczestników, jak również zainteresowanych programem. Do tej pory odpowiedzi na pytania związane z projektem można było znaleźć w aplikacji, na stronie internetowej czy też drogą mailową. Od teraz
Ferie Mleczysława i Mlecznej Kity
Chociaż ostatnio kot Mleczysław i Mleczna Kita zapadli trochę w sen zimowy i nie byli zbyt aktywni, teraz powracają ze zdwojoną siłą i energią, które czerpią oczywiście z mleka i przetworów mlecznych! Co takiego zdarzyło się, że Mleczna Ekipa właśnie teraz postanowiła się uaktywnić? Oczywiście ferie zimowe, uwielbiane przez wszystkich, nie tylko przez dzieci. Również
Dzień Babci i Dziadka
Dzień Babci i Dziadka
Babcia i dziadek to bardzo ważne osoby w życiu każdego dziecka. Wnukowie z okazji ich święta przygotowują specjalne prezenty, by okazać im pamięć i miłość. Dzień Babci obchodzimy 21 stycznia, zaś Dzień Dziadka czcimy 22 stycznia. W tych dniach warto obdarować swoich dziadków czymś naprawdę wyjątkowym, najlepiej własnoręcznej roboty. W trosce o naszych ukochanych seniorów,
Noworoczne postanowienie Kota Mleczysława
Noworoczne postanowienie Kota Mleczysława
Przed nami Boże Narodzenie – najpiękniejszy czas w roku. Czas, w którym zapominamy o problemach i pozwalamy sobie na chwile relaksu. Święta kota Mleczysława i Mlecznej Kity, bohaterów kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” będą oczywiście mlekiem płynące. Chociaż ogólnie wiadomo, że słodkie lenistwo jest tym, co koty lubią najbardziej, nasi mleczni przyjaciele mają sto
Mascarpone z makaronem i szpinakiem
Mascarpone z makaronem i szpinakiem
Mascarpone wytwarzany z czystej śmietanki, zdobył popularność dzięki włoskiemu deserowi tiramisu. Posiada on dużo wapnia, ale i tłuszczu, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię. Czy na diecie należy go sobie odmawiać? Niekoniecznie. Wystarczy jak kaloryczny deser zamienimy na kanapki z tym serkiem. Ponadto delikatny, kremowy smak mascarpone sprawia, że może być wykorzystywany jako
Ricotta z granatem
Ricotta z granatem
Ricotta należy do miękkich serów twarogowych. Uzyskuje się ją z serwatki. Wyposażona jest w wysoką zawartość wapnia, która sięga ok. 207 mg na 100 g serka. Serek posiada także łatwo przyswajalne białka: albuminy i globuliny, szczególnie istotne dla dzieci, osób starszych oraz sportowców. Znajdziemy w niej selen i przeciwutleniacze, składniki wzmacniające system immunologiczny i hamujące
Świąteczne wyzwania
Świąteczne wyzwania
Coraz bliżej święta, a z nimi świąteczne i noworoczne wyzwania. Jak przetrwać ten czas i nie dać się pokusom kulinarnym? Już teraz warto pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych. Podejmij fit wyzwanie i nie daj się zaskoczyć dodatkowym kilogramom! Zaczynaj dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną. Dzięki temu poprawisz pracę układu trawiennego i pobudzisz  swój
Konferencja programu „Mamy kota na punkcie mleka”
Konferencja programu „Mamy kota na punkcie mleka”
Mleko jest produktem uniwersalnym. Niezależnie od pory roku, każdy jest w stanie znaleźć dla siebie mleczny przepis, który nie tylko dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, ale będzie również źródłem niezastąpionych witamin i minerałów. Zima to czas, w którym taki zastrzyk jest niezbędny dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Ponadto zawarte w jogurtach i kefirach kultury bakterii chronią
Konkurs “Mleczne zimowe motto Mleczysława” rozstrzygnięty
Konkurs “Mleczne zimowe motto Mleczysława” rozstrzygnięty
Dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom konkursu za przesyłanie prac konkursowych Nie spodziewaliśmy się tak ogromnego zainteresowania konkursem, z czego jesteśmy bardzo zadowoleni. Komisja konkursowa stanęła przed nie lada wyzwaniem, aby wyłonić zwycięzcę, ponieważ każda nadesłana propozycja była ciekawa, wyjątkowa i bardzo kreatywna. Po długich i burzliwych obradach udało się w końcu wybrać laureatów. Przypominamy, uczestnictwo w