Przepisy

Mleczno-orzechowy blok czekoladowy

Składniki: opakowanie mleka w proszku; pół kostki masła; dwie łyżki kakao; paczka herbatników; garść orzechów; szklanka wody Przygotowanie: Na początku należy zagotować w naczyniu szklankę wody i rozpuścić w niej masło. Następnie należy wsypać do wody opakowanie mleka w proszku i dokładnie wymieszać. Poczekać aż ostygnie – w tym czasie można przygotować blaszkę na ciasto. Następnie należy przełożyć do blachy przygotowaną masę z mleka w proszku, układając w środek herbatniki i wsypując orzechy. Gotowe. Smacznego!


Ciasteczka Mleczysława

Składniki: kostka masła; szklanka cukru; pół łyżki sody; jajko; szczypta soli; esencja waniliowa; 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego); 4 łyżki masła; ¼ szklanki mleka 3,2%; cukier puder Przygotowanie: Na początku masło i cukier ucieramy, następnie do masy dodajemy jajko oraz sodę, rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, esencję z wanilii i całość zagniatamy. Odstawiamy na około godzinkę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie. Foremką w ulubionym kształcie wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na blaszce do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni na około 10 minut. Następnie zaczynamy przygotowywać lukier. W garnku gotujemy masło, mleko i cukier przez około 3-4 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy cukier puder, aż lukier odpowiednio zgęstnieje i ucieramy krem. Gotowy lukrier szybko przekładamy na upieczone ciasteczka.


Deser z kaszy manny

Składniki: galaretka truskawkowa; szklanka mleka; garście truskawek; 100 g kaszy manny; 2 łyżeczki masła; 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie:Na początku galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Następnie mleko z cukrem należy zagotować. Masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę. Gdy kasza się przyrumieni wlewamy gorące mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Gotową masę wylewamy do płaskiego naczynia. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną masę kroimy w kostkę, układamy w 4 miseczkach, następnie dodajemy owoce. Na koniec deser zalewamy gęstą galaretką. Chętni mogą jeszcze udekorować deser miętą. Smacznego!


Zimowe trufle

Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 150 gram serka mascarpone, 5 łyżek wiórków kokosowych, 1 łyżka miodu; Przygotowanie: Posiekaną białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ostudzić. Do miski dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką. Chłodną czekoladę w wersji płynnej dodać do serka i wymieszać.  Następnie połączyć wiórki kokosowe i miód Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki aby leciutko stwardniała. Formujemy małe kulki ok 3 cm i pojedynczo obsypujemy wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce.


Bożonarodzeniowa czekolada

Składniki: 2 szklanki mleka w proszku, 1 szklanka cukru, ½ szklanki mleka,  125 g kostki masła, 2 – 3  łyżki kakao, orzechy, śliwki suszone, żurawina, goja; Przygotowanie: Mleko, masło i cukier włożyć do garnuszka. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia masła, unikając zagotowania masy. Mleko wymieszać z kakao i dodać do garnuszka. Dodać orzechy, śliwki suszone, żurawinę, owoce goja; Masę mieszamy, powinna być gęsta. Następnie wylewamy połączone składniki do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Zostawić na noc aby zastygła. Po zastygnięciu kroić w małe kawałeczki.


Świąteczne pierniczki

Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 1/4 szklanki mleka, 350 ml płynnego miodu, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2 opakowania przyprawy piernikowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1  łyżka kakao, skórka pomarańczowa, posiekane orzechy; Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, ciepła woda przegotowana; Przygotowanie: Mąkę należy przesiać. Następnie połączyć z sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodać jajka, masło, miód, cukier i pomieszać. Następnie zagnieść ciasto dodając porcjami mleko i w razie konieczności podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na placki i przy pomocy foremki wykroić ciasteczka. Ciasteczka położyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Piec w piekarniku rozgrzanym  do 190°C przez  8-10 minut. Upieczone pierniczki wystudzić. Następnie przygotować lukier z cukru pudru, soku z cytryny, ciepłej wody dodawanej porcjami, aby lukier był o konsystencji gęstej śmietany. Ciasteczka można udekorować skórką pomarańczową lub orzechami.


Capri pancakes

Capri należy do serków serwatkowych. Przypomina ricottę. Posiada on cenne, lekkostrawne białka. Wśród nich możemy wyróżnić superbiałko – laktoferynę, która znakomicie wzmacnia odporność organizmu. Serek obdarzony jest rozpływającą w ustach konsystencją i subtelnym smakiem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, zapiekanek, past i szybkich przekąsek. Nasza propozycja Capri pancakes 250g sera capri, 3 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek gęstego jogurtu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki mleka, 1/2 opakowania cukru waniliowego, olej do smażenia; Przygotowanie: W misce łączymy jajko, jogurt, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie powoli dolewając mleko bledujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ser kruszymy, wrzucamy do ciasta i mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażymy na złoto z każdej strony. Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z konfiturą lub miodem.


Mascarpone z makaronem i szpinakiem

Mascarpone wytwarzany z czystej śmietanki, zdobył popularność dzięki włoskiemu deserowi tiramisu. Posiada on dużo wapnia, ale i tłuszczu, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię. Czy na diecie należy go sobie odmawiać? Niekoniecznie. Wystarczy jak kaloryczny deser zamienimy na kanapki z tym serkiem. Ponadto delikatny, kremowy smak mascarpone sprawia, że może być wykorzystywany jako baza do sosów, kremów, ciast lub placuszków.  Nasza propozycja Mascarpone z makaronem i szpinakiem 1 szklanka makaronu penne, 3 garście świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki serka mascarpone, sól, pieprz do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego; Przygotowanie:  Liście szpinaku płuczemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Smażymy 3-4 minuty do momentu aż liście zmiękną. Następnie dodajemy mascarpone i łączymy składniki w kremowy sos.


Ricotta z granatem

Ricotta należy do miękkich serów twarogowych. Uzyskuje się ją z serwatki. Wyposażona jest w wysoką zawartość wapnia, która sięga ok. 207 mg na 100 g serka. Serek posiada także łatwo przyswajalne białka: albuminy i globuliny, szczególnie istotne dla dzieci, osób starszych oraz sportowców. Znajdziemy w niej selen i przeciwutleniacze, składniki wzmacniające system immunologiczny i hamujące proces starzenia się organizmu. Ricotta obdarzona jest puszystą, lekką, wręcz aksamitną konsystencją. Możemy przyrządzić ją na sposób wytrawny, np. do sałatek lub na słodko, zastosować do kluseczek bądź wypieków. Nasza propozycja Ricotta z granatem 100g serka ricotta, garść rukoli, 5 pomidorków cherry, ½ granatu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki octu winnego; Przygotowanie: Ser kroimy w kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Następnie z granatu wydrążamy pestki. Na talerzu rozkładamy rukolę i układamy na niej pozostałe składniki. W słoiku lub szklance łączymy miód, ocet i oliwę. Całość mieszamy do połączenia składników i polewamy sałatkę sosem.


Gorąca mleczna czekolada

Dni coraz krótsze, temperatury coraz niższe, a co za tym idzie, energii coraz mniej. W walce z jesienną chandrą trzeba próbować wszystkich metod, które mamy w zasięgu ręki. Jedną z najbardziej niezawodnych jest gorąca czekolada, na którą przepis chcielibyśmy Wam dzisiaj zaproponować:

  • 250 ml chudego mleka
  • 100 ml śmietanki 18% lub 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%

Mleko i śmietankę zagotowujemy razem. Następnie wystarczy dodać pokruszoną czekoladę, zaczekać aż się rozpuści i gotowe! Opcja dla odważnych: do napoju można dodać szczyptę chili dla wzmocnienia efektu.


Jogurtowe placuszki z ziarnami chia

Potrzebujemy:  małe opakowane jogurtu naturalnego, 2 jajka,  łyżeczkę cukru wanilinowego, 3/4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. No to do dzieła!  Mieszamy w miseczce nasz jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki w jednolitą masę. Jak już mamy tak przygotowaną masę, rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze placuszki aż się zarumienią. Na wierzch polewamy jogurtem zmieszanym z nasionami chia i miodem!


Tosty francuskie na słodko

O to przepis: W zależności co lubisz i co masz w domu, potrzebujemy kilku kromek chleba zwykłego, tostowego, albo chałki, 2 jajka, szklanka mleka, cukier waniliowy oraz masło i olej do smażenia. W miseczce rozbijamy widelcem jajka i łączymy je z mlekiem oraz cukrem waniliowym. Patelnie rozgrzewamy z 3 łyżkami masła i z łyżką oleju, kiedy patelnia nam się rozgrzewa namaczamy kromkę w miseczce z mlekiem. A teraz przechodzimy do smażenia naszych kromek, pamiętaj o tym aby patelnie ustawić na średniej mocy palnika. Smażymy nasze tosty na złoty kolor z obu stron. Nasze złote tosty przekładamy na ręcznik papierowy, oczywiście po to aby ociekły z tłuszczu. Pamiętaj, przy każdej smażonej kromce należy zlać tłuszcz z patelni, przetrzeć ją ręcznikiem papierowym i roztopić ponownie masło z olejem, czynność smażenia powtarzamy. 


Sałatka z burakiem i pomarańczą

Składniki: – 4 buraki – 2 pomarańcze – 1 opakowanie rukoli – 70g sera typu feta – 50g orzechów włoskich – 3 łyżki jogurtu naturalnego – oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, buraki nacieramy niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie piekarnika i pieczemy przez około 65 minut. Kolejno wyjmujemy buraki, rozwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy buraki ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. W międzyczasie obieramy i kroimy pomarańcze. Orzechy oraz ser typu feta kroimy na drobne kawałki. Następnie do miseczki dodajemy rukolę, plasterki buraka, pomarańcze, ser i orzechy. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Smacznego !

Sałatka z arbuzem

Składniki: garść rukoli kawałek arbuza bez pestek 5 kosteczek sera feta 4 czarne oliwki 1/4 małej czerwonej cebuli 1 łyżka pestek dyni świeżo zmielony czarny pieprz sos winegret

Sposób przygotowania: Do salaterki włożyć rukolę, następnie dodać pokrojonego w kostkę arbuza, fetę, pokrojone na plasterki oliwki oraz cienko posiekaną czerwoną celulę. Następnie pestki dyni zrumienić na suchej patelni, a następnie dodać. Na koniec należy przygotować sos winegret i polać nim sałatkę. Dla smaku można również posypać pieprzem. Smacznego

Pudding chia z mango

Składniki: – 500 ml mleka – 5 łyżek nasion chia – 1 średnie mango Dodatki: – kilka świeżych listków mięty

Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do miski (może być lekko podgrzane) i wsypujemy do niej 5 łyżek nasion chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (w tym czasie czekamy aż napęcznieje). Między czasie myjemy mango, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę (pamiętajcie aby mango było dojrzałe). Następnie pudding chia łączymy z pokrojonym mango i przelewamy do słoiczka. Na końcu możemy ozdobić kilkoma świeżymi listkami mięty. Smacznego!

Twarożek z owocami

Składniki: – twarożek  – owoce np. jagody Sposób przygotowania: Przygotowanie posiłku jest banalnie proste. Wystarczy twarożek włożyć do miseczki i dodać owoce. Tylko tyle! Smacznego

Mleko smakowe 

Lubicie słodkie mleko? Większość z Was jest pewnie ich wielkimi smakoszami! Z tej okazji mamy dla was przepis na bananowe mleko. Oto on: Składniki: – banana – mleko Składniki dodajemy  i miksujemy je w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ją uzyskamy mamy już gotowego mleko, którego może przelać do szklanki i wypić z uśmiechem na twarzy.


Serowo-brokułowa pychota

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, macie już pomysły na świąteczne dania i przekąski? Mamy dla Was propozycję pysznej, a zarazem zdrowej sałatki, która idealnie będzie komponowała się na wielkanocnym stole, ale również jest idealna jako dzienny pomysł na lunch. Oto przepis: Potrzebne Ci będą: – brokuł – pół opakowania sera typu feta – 150 g małych pomidorków – 2 łyżeczki płatków migdałowych – 2 łyżeczki pestek słonecznika – pół piersi z kurczaka – mały jogurt – łyżeczka majonezu – ząbek czosnku Ugotuj brokuły i pokrój na kawałeczki. Następnie pokrój w kostkę około pół opakowania sera typu feta oraz małe pomidorki. Kolejno podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko układamy warstwowo a na koniec polewamy  dodaj płatki migdałowe i pestki słonecznika. Na koniec wszystko polewamy sosem (jogurt połączony z majonezem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku). Posypujemy migdałami, podsmażone są lepsze, ale to kwestia uznania. Gotowe, smacznego!