Przepisy

Jogurtowe placuszki z ziarnami chia

Potrzebujemy: 
małe opakowane jogurtu naturalnego,
2 jajka, 
łyżeczkę cukru wanilinowego,
3/4 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

No to do dzieła! 

Mieszamy w miseczce nasz jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki w jednolitą masę. Jak już mamy tak przygotowaną masę, rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze placuszki aż się zarumienią.

Na wierzch polewamy jogurtem zmieszanym z nasionami chia i miodem!


Tosty francuskie na słodko

O to przepis:
W zależności co lubisz i co masz w domu, potrzebujemy kilku kromek chleba zwykłego, tostowego, albo chałki, 2 jajka, szklanka mleka, cukier waniliowy oraz masło i olej do smażenia.

W miseczce rozbijamy widelcem jajka i łączymy je z mlekiem oraz cukrem waniliowym. Patelnie rozgrzewamy z 3 łyżkami masła i z łyżką oleju, kiedy patelnia nam się rozgrzewa namaczamy kromkę w miseczce z mlekiem.

A teraz przechodzimy do smażenia naszych kromek, pamiętaj o tym aby patelnie ustawić na średniej mocy palnika. Smażymy nasze tosty na złoty kolor z obu stron.

Nasze złote tosty przekładamy na ręcznik papierowy, oczywiście po to aby ociekły z tłuszczu.

Pamiętaj, przy każdej smażonej kromce należy zlać tłuszcz z patelni, przetrzeć ją ręcznikiem papierowym i roztopić ponownie masło z olejem, czynność smażenia powtarzamy. 


Sałatka z burakiem i pomarańczą

 

Składniki:
– 4 buraki
– 2 pomarańcze
– 1 opakowanie rukoli
– 70g sera typu feta
– 50g orzechów włoskich
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, buraki nacieramy niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie piekarnika i pieczemy przez około 65 minut. Kolejno wyjmujemy buraki, rozwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy buraki ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. W międzyczasie obieramy i kroimy pomarańcze. Orzechy oraz ser typu feta kroimy na drobne kawałki. Następnie do miseczki dodajemy rukolę, plasterki buraka, pomarańcze, ser i orzechy. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Smacznego !


Sałatka z arbuzem

 

Składniki:
garść rukoli
kawałek arbuza bez pestek
5 kosteczek sera feta
4 czarne oliwki
1/4 małej czerwonej cebuli
1 łyżka pestek dyni
świeżo zmielony czarny pieprz
sos winegret

Sposób przygotowania:
Do salaterki włożyć rukolę, następnie dodać pokrojonego w kostkę arbuza, fetę, pokrojone na plasterki oliwki oraz cienko posiekaną czerwoną celulę. Następnie pestki dyni zrumienić na suchej patelni, a następnie dodać. Na koniec należy przygotować sos winegret i polać nim sałatkę. Dla smaku można również posypać pieprzem.
Smacznego


Pudding chia z mango

Składniki:
– 500 ml mleka
– 5 łyżek nasion chia
– 1 średnie mango
Dodatki:
– kilka świeżych listków mięty

Sposób przygotowania:
Mleko przelewamy do miski (może być lekko podgrzane) i wsypujemy do niej 5 łyżek nasion chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (w tym czasie czekamy aż napęcznieje). Między czasie myjemy mango, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę (pamiętajcie aby mango było dojrzałe). Następnie pudding chia łączymy z pokrojonym mango i przelewamy do słoiczka. Na końcu możemy ozdobić kilkoma świeżymi listkami mięty. Smacznego!


Twarożek z owocami

Składniki:
– twarożek 
– owoce np. jagody

Sposób przygotowania:
Przygotowanie posiłku jest banalnie proste. Wystarczy twarożek włożyć do miseczki i dodać owoce. Tylko tyle! Smacznego

Mleko smakowe 

Lubicie słodkie mleko? Większość z Was jest pewnie ich wielkimi smakoszami! Z tej okazji mamy dla was przepis na bananowe mleko. Oto on:

Składniki:
– banana
– mleko

Składniki dodajemy  i miksujemy je w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ją uzyskamy mamy już gotowego mleko, którego może przelać do szklanki i wypić z uśmiechem na twarzy.


Serowo-brokułowa pychota

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, macie już pomysły na świąteczne dania i przekąski? Mamy dla Was propozycję pysznej, a zarazem zdrowej sałatki, która idealnie będzie komponowała się na wielkanocnym stole, ale również jest idealna jako dzienny pomysł na lunch. Oto przepis:

Potrzebne Ci będą:
– brokuł
– pół opakowania sera typu feta
– 150 g małych pomidorków
– 2 łyżeczki płatków migdałowych
– 2 łyżeczki pestek słonecznika
– pół piersi z kurczaka
– mały jogurt
– łyżeczka majonezu
– ząbek czosnku

Ugotuj brokuły i pokrój na kawałeczki. Następnie pokrój w kostkę około pół opakowania sera typu feta oraz małe pomidorki. Kolejno podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko układamy warstwowo a na koniec polewamy  dodaj płatki migdałowe i pestki słonecznika. Na koniec wszystko polewamy sosem (jogurt połączony z majonezem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku). Posypujemy migdałami, podsmażone są lepsze, ale to kwestia uznania. Gotowe, smacznego!