Najczęściej zadawane pytania związane z mlekiem i produktami mlecznymi
P: Czy mleko UHT i pasteryzowane jest gorsze od mleka „prosto od krowy”?
O: Procesy UHT i pasteryzacja są stosowane w trosce o konsumenta. Mleko poddawane tym zabiegom pozostawia jego smak i zawartość składników odżywczych. Niszczone są zaś szkodliwe mikroorganizmy. Dzięki temu możemy pić mleko prosto z lodówki bez konieczności gotowania.
P: Czy wapń zawarty w mleku jest łatwo przyswajalny?
O: Wapń zawarty w mleku i produktach mlecznych jest przyswajalny przez organizm człowieka w 80%. Produkty pochodzenia roślinnego zawierające ten pierwiastek osiągają przyswajalność na poziomie ok. 13%. Znakomitym źródłem wapnia są sery żółte. Dla przykładu 100g sera Edamskiego posiada 867mg wapnia.
P: Dlaczego laktoza jest potrzebna organizmowi?
0: Laktoza jest cukrem występującym w mleku ludzkim i krowim. Ciekawostką jest fakt, iż więcej jest jej w mleku ludzkim 7g/100g mleka niż w mleku krowim 4,8g/100g mleka. Rozkładana jest w jelicie cienkim przez enzym laktaza na galaktozę i glukozę. Galaktoza buduje struktury mózgowe w okresie niemowlęcym. Cukier mleczny wpływa na gospodarkę hormonalną, reguluje łaknienie i prawidłowy rozwój zmysłu smaku, jak również jest źródłem energii.
P: P: Co to jest żywność funkcjonalna?
O: Do żywności funkcjonalnej zaliczamy produkty pochodzenia naturalnego, które bogate są w składniki pozytywnie wpływające na zdrowie np. witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Z jednej strony dostarczają niezbędnych składników odżywczych, z drugiej zaś korzystnie działają na organizm człowieka lub chroni przed chorobami. Jej działanie lecznicze musi być potwierdzone przez badania kliniczne. Do żywności funkcjonalnej zaliczamy m.in. fermentowane produkty mleczne: kefir, jogurt, maślanka, które są źródłem probiotyków wspomagających florę układu pokarmowego, likwidujących wzdęcia i zaparcia oraz leczenie biegunek.
P: P: Dlaczego pierwsze śniadanie powinno zawierać mleko lub jego produkty?
O: Owsianka na mleku obniża stężenie poposiłkowe glukozy we krwi w porównaniu do owsianki na wodzie oraz na dłużej daje uczucie sytości. Dzięki temu wolniej trawione są węglowodany i na stałym poziomie utrzymywany jest poziom cukru we krwi. Co szczególnie cenne jest np. przy insulinooporności.
P: P: Jakie białka występują w mleku i dlaczego są cenne dla organizmu?
O: Białka występujące w mleku możemy podzielić na białka kazeinowe, serwatkowe oraz pozostałe. Wśród białek serwatkowych wyróżniamy α-laktoalbuminy i immunoglobuliny, posiadające wysoką wartość odżywczą. Na uwagę zasługują zwłaszcza immunoglobuliny, a wśród nich laktoferyna, która wzmacnia odporność organizmu i odpowiada za transport żelaza. Ponadto białka mleka wykazują działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe.
P: Czy dieta bogata w produkty mleczne pomaga schudnąć ?
O: Połączenie diety redukcyjnej z dziennym spożyciem 2-4 porcji mleka, jogurtu lub sera pomaga zredukować masę ciała. Na wypracowanie szczupłej sylwetki wpływa obecny w nabiale wapń oraz witamina D. Ponadto mleko i artykuły mleczne należą do produktów niskoenergetycznych.
P: Czy osoby cierpiące na nietolerancję laktozy muszą zrezygnować ze spożywania produktów mlecznych?
O: Mleko jest dobrze tolerowane przez większość dorosłych osób. Niektórzy mogą cierpieć na nietolerancję laktozy, czyli niedobór w organizmie enzymu laktazy, który odpowiada za rozkład laktozy (cukru mlecznego). W sytuacji tej z powodzeniem można zastąpić mleko produktami bezlaktozowymi lub napojami fermentowanymi, zachowującymi prozdrowotne właściwości nabiału. Ponadto niektóre produkty mleczne, jak np. żółte sery zawierają znikome ilości laktozy.
P: Kiedy najczęściej występuje alergia na mleko?
O: Alergia na białka mleka dotyczy głównie wieku niemowlęcego i występuje u 2-3% maluchów, po czym w większości przypadków dochodzi do samoistnego jej wyleczenia. Dodatkowo białka mleka korzystnie wpływają na zdrowie – wykazują działania antynowotworowe, przeciwzakrzepowe, antywirusowe i przeciwbakteryjne.
P: Czy regularne spożycie mleka i produktów mlecznych zmniejsza ryzyko osteoporozy ?
O: Oczywiście, że tak. Na rozwój osteoporozy wpływa m in. deficyt wapnia w diecie. Obecność w codziennym żywieniu mleka, serów, jogurtów bogatych zarówno w ten pierwiastek, jak i witaminę D powoduje odkładanie się wapnia w kościach.