Najczęściej zadawane pytania

Najczęściej zadawane pytania związane z mlekiem i produktami mlecznymi


P:  Czy dieta bogata w produkty mleczne pomaga schudnąć ?

O:  Połączenie diety redukcyjnej z dziennym spożyciem 2-4 porcji mleka, jogurtu lub sera pomaga zredukować masę ciała. Na wypracowanie szczupłej sylwetki wpływa obecny w nabiale wapń oraz witamina D. Ponadto mleko i artykuły mleczne należą do produktów niskoenergetycznych.

P: Czy osoby cierpiące na nietolerancję laktozy muszą zrezygnować ze spożywania produktów mlecznych?

O:  Mleko jest dobrze tolerowane przez większość dorosłych osób. Niektórzy mogą cierpieć na nietolerancję laktozy, czyli niedobór w organizmie enzymu laktazy, który odpowiada za rozkład laktozy (cukru mlecznego). W sytuacji tej z powodzeniem można zastąpić mleko produktami bezlaktozowymi lub napojami fermentowanymi, zachowującymi prozdrowotne właściwości nabiału. Ponadto niektóre produkty mleczne, jak np. żółte sery zawierają znikome ilości laktozy.

P: Kiedy najczęściej występuje alergia na mleko?

O:  Alergia na białka mleka dotyczy głównie wieku niemowlęcego i występuje u 2-3% maluchów, po czym w większości przypadków dochodzi do samoistnego jej wyleczenia. Dodatkowo białka mleka korzystnie wpływają na zdrowie – wykazują działania antynowotworowe, przeciwzakrzepowe, antywirusowe i przeciwbakteryjne.

P: Czy regularne spożycie mleka i produktów mlecznych zmniejsza ryzyko osteoporozy ?

O: Oczywiście, że tak. Na rozwój osteoporozy wpływa m in. deficyt wapnia w diecie. Obecność w codziennym żywieniu mleka, serów, jogurtów bogatych zarówno w ten pierwiastek, jak i witaminę D powoduje odkładanie się wapnia w kościach.