3 sposoby na pyszne koktajle w domu

Czy mleko musi smakować zawsze tak samo? Oczywiście, że nie. Dobrze będzie rozejrzeć się za składnikami, które każdy ma w domu. Uzyskamy w ten sposób zdrowy i pożywny napój. Sprawdź te przepisy!

  1. Koktajl truskawkowy

Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby truskawkowych napojów. Warto go pić regularnie, bo truskawki mają wiele mikro- i makroelementów. Znajdziemy w nich m.in. ok. 160 mg potasu, ok. 23 mg fosforu, ok. 22 mg wapnia czy ok. 12 mg magnezu. Przygotowanie koktajlu jest niezwykle proste.

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2%
  • 300 g truskawek
  • 5-7 łyżeczek cukru

Przygotowanie:

Umyj truskawki i usuń szypułki. Umieść je w rondelku i zasyp cukrem. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Uzyskasz w ten sposób gęsty, słodki syrop. Następnie przełóż zawartość garnuszka do blendera i zmiksuj na gładko. Tak uzyskany mus truskawkowy wlej do mleka przez sito – w ten sposób oddzielisz drobne pestki. Możesz serwować je na ciepło lub zimno, a w lodówce przechowywać maksymalnie 3 dni.

  1. Koktajl bananowy na słodko

Równie dobrze z mlekiem komponują się banany. Ze względu na swoją kaloryczność świetnie nadają się na pożywny koktajl. Jak go przygotować? Na przygotowanie tego napoju istnieją różne sposoby, ale my przyjrzymy się dwóm propozycjom.

Składniki:

0,5 l mleka

3-4 banany (w zależności od wielkości)

3 łyżki cukru

0,5 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Zmiksuj pokrojone banany z mlekiem. Następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy i wymieszaj. Teraz wystarczy tylko schłodzić napój – i gotowe!

  1. Orzeźwiający koktajl bananowy

Na upalny dzień taki napój sprawdzi się doskonale. Polubią go i dzieci, i dorośli. To ciekawa propozycja zwłaszcza dlatego, że nie wymaga dodawania cukru – bazuje wyłącznie na naturalnych cukrach występujących w bananach. Sekretem przepisu jest zrównoważenie słodkości z kwaskowatym smakiem cytryny.

Składniki:

0,5 l zimnego mleka

2 banany

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: 

Pokrój banany i umieść je w blenderze razem z sokiem z cytryny. Zmiksuj, a następnie dodaj mleko. Napój podawaj od razu po przyrządzeniu, na zimno.

Niezależnie od tego, którą propozycję wybierzemy, każda będzie bogata m.in. w potas, witaminę B12, wapń czy witaminę D, a także kwasy tłuszczowe takie jak Omega-3. Przepisy można też modyfikować według własnego uznania.

Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.