Pić czy nie pić? 3 zalety spożywania mleka

Mleko od zawsze było ważnym elementem w polskim domu. Każdego dnia na temat picia tego napoju ukazują się nowe doniesienia naukowe, czasem sprzeczne ze sobą. Jak zatem odnaleźć się w gąszczu informacji na temat mleka? Jest ono faktycznie zdrowe, czy może powinniśmy go unikać?

Hipokrates twierdził, że to najdoskonalszy pokarm stworzony przez naturę, a Kleopatra twierdziła, że kąpiel w mleku pozytywnie wpływa na skórę i samopoczucie. Oczywiście znajdą się wśród nas tacy, którzy twierdzą wprost przeciwnie, jednak większość badań pokazuje, że jest zdecydowanie bardzo dużo zalet spożywania tego produktu.

Z mlekiem od dziecka

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zaleca włączenie produktów mlecznych do codziennej diety już w okresie przedszkolnym, co zawarte jest także w najnowszym e-booku wydanym przez NIZP, a także uwzględnia on te produkty w Zaleceniach Zdrowego Żywienia z 2020 r. Mówi on o min. 2 szklankach mleka dziennie dla dorosłych, a nawet 4 dla dzieci. Dlatego tak ważna jest edukacja na temat roli mleka w diecie już od najmłodszych lat, ponieważ zapotrzebowanie dzieci na wapń jest bardzo duże – jest ono kluczowym czynnikiem w procesie tworzenia się u nich kości. Gdy tego wapnia będzie za mało, może to spowodować nieprzyjemne konsekwencje w przyszłości, m.in. osteoporozę.

Zdrowie w każdym łyku

Mleko pokrywa 35% zapotrzebowania na tłuszcz, 50% zapotrzebowania na białko zwierzęce, a 1 litr w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na wapń. To tylko część tego, jak ważnym składnikiem jest ten biały napój. Dla porównania, jedna szklanka mleka ma tyle samo wapnia co ponad 10 filetów z dorsza czy 6 kg jabłek, a do tego przyswaja się w 80%. Jest to szczególnie istotne, gdyż wraz z wiekiem obniża się przyswajalność tego składnika.

Skarbnica minerałów i odporności

Sód, potas, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A, D, E, K, jak i rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, K to tylko niektóre ze składników, które przyswajamy wraz z mlekiem. Oprócz tego dostarczamy naszemu organizmowi kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która pomaga chronić go przed infekcjami, a także kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol i cholinę. 

Mleko zawiera również dużą ilość białka, które pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Człowiek powyżej 19 r.ż. powinien spożywać ok. 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała, czyli np. osoba ważąca 60 kg powinna w codziennej diecie uwzględnić ok. 48 g białka. Ilość tę mogą pokryć dwie szklanki mleka (15,6 g) oraz 4,5 plasterka pełnotłustego sera żółtego.

Zalet picia mleka jest zdecydowanie więcej, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Ciągle są prowadzone badania na temat wpływu nabiału na pamięć, zdolności poznawcze. Kampanię „Mamy kota na punkcie mleka” promującą zdrowy wpływ mleka na nasz organizm oraz na temat właściwych nawyków żywieniowych prowadzi Polska Izba Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie www.kochammleko.pl.

Program „Mamy kota na punkcie mleka” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.