Mleczna bryza na upał

Po zimnym lipcu zawitał do nas gorący sierpień. W upalny dzień nie może zabraknąć napoi i posiłków chłodzących, które pomagają przetrwać  lato i zadbać o odpowiedni poziom elektrolitów takich jak: magnez, potas, wapń. Do produktów które znakomicie studzą należą produkty mleczne: mleko, mleczne napoje fermentowane i sery. Ponadto produkty te nawadniają organizm, świetnie sycą i są niskokaloryczne. Co więcej posiadają bogaty skład witamin (A, D, E, K, witaminy z grupy B) oraz minerałów (cynk, magnez, wapń, potas), bakterii probiotycznych, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie z walką z drobnoustrojami chorobotwórczymi, które mogą atakować układ pokarmowy. Produkty mleczne znakomicie sprawdzają się w kombinacji z owocami oraz z warzywami. Możemy przygotować z nich pyszne koktajle, chłodniki, lody oraz twarożki.

 

Kampania Mamy kota na punkcie mleka finansowana z Funduszu Promocji Mleka poleca szybkie i mleczne przekąski.

Lody malinowe

– 200 g malin

– 1 opakowanie serka wiejskiego

Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Następnie przekładamy do foremek i wkładamy do zamrażalki na kilka godzin.

Chłodnik ogórkowy

– 3 szklanki zsiadłego mleka

– 2 łyżki koperku

– 1 ogórek

– 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie: Ogórek obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do zsiadłego mleka. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Następnie mieszamy z resztą składników. Chłodnik wstawiamy do lodówki co najmniej na ok. 1-2 godziny.

Sałatka z arbuzem

– 1/4 arbuza

– pół kostki fety

– 2 łyżeczki soku z cytryny

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– zioła do smaku: mięta, bazylia, pieprz

Przygotowanie: Arbuz myjemy, osuszamy kroimy, usuwamy w razie potrzeby pestki zostawiając tylko czerwony miąższ. Następnie arbuza kroimy w kosteczkę. Ser kroimy w paski i dodajemy do arbuza. Następnie doprawiamy i polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Schładzamy w lodówce.

 

Dołącz do programu „Mamy kota na punkcie mleka”!

 

Celem projektu jest przybliżenie dzieciom w ciekawy i pomysłowy sposób znaczenia mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie. W formie zabawy pragniemy przekazać maluchom wiedzę o walorach oraz unikalnej wartości odżywczej mleka i jego przetworów bogatej w pełnowartościowe białko, witaminy (A, D, E, K) oraz minerały tj. wapń, magnez, potas. Skarbnica składników odżywczych i mineralnych zawarta w produktach mlecznych zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny dziecka.

 

Projekt realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Mleczna bryza na upał