Ricotta z granatem

Ricotta należy do miękkich serów twarogowych. Uzyskuje się ją z serwatki. Wyposażona jest w wysoką zawartość wapnia, która sięga ok. 207 mg na 100 g serka. Serek posiada także łatwo przyswajalne białka: albuminy i globuliny, szczególnie istotne dla dzieci, osób starszych oraz sportowców. Znajdziemy w niej selen i przeciwutleniacze, składniki wzmacniające system immunologiczny i hamujące proces starzenia się organizmu. Ricotta obdarzona jest puszystą, lekką, wręcz aksamitną konsystencją. Możemy przyrządzić ją na sposób wytrawny, np. do sałatek lub na słodko, zastosować do kluseczek bądź wypieków.

Nasza propozycja

Ricotta z granatem

  • 100g serka ricotta, garść rukoli, 5 pomidorków cherry, ½ granatu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki octu winnego;

Przygotowanie: Ser kroimy w kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Następnie z granatu wydrążamy pestki. Na talerzu rozkładamy rukolę i układamy na niej pozostałe składniki. W słoiku lub szklance łączymy miód, ocet i oliwę. Całość mieszamy do połączenia składników i polewamy sałatkę sosem.