Mascarpone z makaronem i szpinakiem

Mascarpone wytwarzany z czystej śmietanki, zdobył popularność dzięki włoskiemu deserowi tiramisu. Posiada on dużo wapnia, ale i tłuszczu, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię. Czy na diecie należy go sobie odmawiać? Niekoniecznie. Wystarczy jak kaloryczny deser zamienimy na kanapki z tym serkiem. Ponadto delikatny, kremowy smak mascarpone sprawia, że może być wykorzystywany jako baza do sosów, kremów, ciast lub placuszków.

 Nasza propozycja

Mascarpone z makaronem i szpinakiem

  • 1 szklanka makaronu penne, 3 garście świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki serka mascarpone, sól, pieprz do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego;

Przygotowanie:  Liście szpinaku płuczemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Smażymy 3-4 minuty do momentu aż liście zmiękną. Następnie dodajemy mascarpone i łączymy składniki w kremowy sos.