Jak prawidłowo przechowywać produkty mleczne?

Mleko i produkty mleczne stanowią bogactwo zarówno składników odżywczych, jak i cennych składników mineralnych. Ale czy wiesz, jak prawidłowo przechowywać nabiał, aby zachować jego wartości odżywcze i cieszyć się jego smakiem na dłużej? Cały sukces tkwi w odpowiednim przechowywaniu, we właściwej temperaturze i miejscu. Po powrocie z zakupów produkty mleczne jak najszybciej umieść w lodówce, gdyż są one szczególnie wrażliwe na wahania temperatury. Mleczne artykuły spożywcze przechowuj zawsze w oryginalnym opakowaniu.

Mleko świeże jest produktem, które w porównaniu do innych produktów mlecznych znacznie bardziej jest narażone na psucie. Dlatego też powinien być przechowywany na środkowej półce lodówki, w jej tylnej części. Po otwarciu mleko należy trzymać zamknięte, dokładnie dokręcając zakrętkę do butelki. Nieotwarte mleko można przechowywać średnio do 30 dni, natomiast otwarte – maksymalnie tydzień. Ważne jest, aby unikać kontaktu z innymi produktami spożywczymi z charakterystycznym aromatem, np. surowe mięso. Kolejną istotną kwestią jest fakt, iż mleka nie wolno zamrażać, gdyż proces ten spowodowałby zmianę jego tekstury oraz oddzielenie w nim warstwy tłuszczu.

Do produktów mlecznych o względnie długim terminie ważności należą mleko UHT oraz napoje mleczne w kartonach. Proces UHT (ang. ultra high temperature) polega na poddaniu mleka obróbce termicznej, która niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu produkty te również musimy przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu 48 godzin, a najlepiej do 12 godzin po otwarciu.

Kolejną grupą przetworów mlecznych są jogurty i kefiry, które są źródłem szczepów bakterii o działaniu probiotycznym. Najlepszym miejscem do przechowywania jogurtów jest środkowa półka lodówki, a optymalna temperatura do ich przechowywania to +4°C. W temperaturze tej produkty te mogą być przechowywane maksymalnie 7-10 dni. Po otwarciu również muszą być bezwzględnie przechowywane w lodówce – w tym przypadku w bocznych drzwiach lodówki. Pamiętajmy, że tej grupy produktów nie można zamrażać.

Sery należą do grupy przetworów mlecznych, które bezwzględnie należy przechowywać w lodówce, najlepiej na najniższej półce. Naturalny twardy, półtwardy i przetworzony ser (np. cheddar, szwajcarski, parmezan, bleu itp.) należy owinąć szczelnie aluminiową lub plastikową folią lub plastikową torebką, aby uniknąć wysuszenia. Sery można przechowywać w lodówce maksymalnie do 1 miesiąca w temperaturze od +2 do +4°C. Zamrażanie serów w dużej mierze wpływa na ich teksturę – sprawia, że staje się krucha. Nie wolno zamrażać serów miękkich.

Śmietanę i masło należy bezpośrednio po zakupie przechowywać w lodówce i zamkniętym opakowaniu. W temperaturze od +2 do +4°C produkty te można przechowywać do 2 tygodni. Wyjątek stanowi masło solone, które w takich warunkach może być przechowywane nawet 2 miesiące. Masło jest produktem, który można zamrażać – i tak dla masła solonego optymalny czas zamrożenia wynosi od 6 do 9 miesięcy, natomiast dla masła niesolonego do 5 miesięcy.

Szkoły, które zadeklarowały uczestnictwo w programie w 2018 roku zapraszamy do wzięcia udziału w pierwszym konkursie pt. „Mleczne urodziny kota Mleczysława”, który ruszył 12 lutego i trwa do 8 marca. Na zwycięzców czeka wiele atrakcyjnych nagród, a jedną z nich są odwiedziny w szkole mlecznego bohatera – Kota Mleczysława. Więcej informacji o konkursie znajdą Państwo na stronie http://kochammleko.pl/,7902,6834,pl.html.

Nie dołączyłeś jeszcze do programu, a chcesz wziąć udział w konkursie? Pobierz deklarację ze strony http://kochammleko.pl/wp-content/uploads/2018/02/deklaracja_2018.pdf wypełnij ją i odeślij na e-mail promocja@izbamleka.pl lub wyślij pocztą na adres: Polska Izba Mleka, ul. Mickiewicza 7 lok. 23, 15-213 Białystok.

Program „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Projekt jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *