Twarogowe placuszki

Lubicie placki? Dzisiaj mamy dla Was przepis na hit tego sezonu – twarogowe placuszki. Przepis jest bardzo prosty, ale nie wszystkim znany, dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić.

 

Składniki:

– 800 g twarogu

– 1,5 łyżeczki sody

– 2 jajka

– 1 łyżeczka soli

– 5 łyżek cukru

– 2 opakowania cukru waniliowego

– 2,5 szklanki mąki razowej

– olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i wyrobić ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Jeśli nastąpi potrzeba dodać odrobinę mąki. Następnie należy uformować kulki i lekko je przygnieść tak, by placuszki miały odpowiedni kształt. Ułożyć placki na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, tak by były odstępy, gdyż placki będą rosły. Smażyć na oleju po 4-5 minut z każdej strony. Następnie zdjąć z patelni i rozkoszować się ich wybornym smakiem.