Sernik z dodatkiem żurawiny

Składniki:

 

na ciasto:

– 150 g mąki pszennej

– 150 g mąki krupczatki

– 200 g masła

– 100 g cukru

– 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

na masę serową:

– 1 kg sera

– 7 sztuk jajek

– 50 g masła

– 150 g cukru pudru

– 1 opakowanie budyniu waniliowego

– 2 łyżki kwaśnej śmietany

– 200 g suszonej żurawiny

 

Do dzieła!

Zaczynamy od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia, które następnie przesiewamy. Dodajemy  pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. Następnie zajmujemy się przygotowaniem masy serowej.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy żółtka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy po łyżce sera, śmietany oraz budyń i żurawinę (aby zmiękczyć żurawinę, należy zalać ją wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić). Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym bardzo delikatnie mieszamy z naszą masą serową. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na spód naszej blaszki, dodajemy masę serową i pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę. Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku na godzinę. Następnie wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.